ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

hotelsargos.gr-xoroi endiaferontos

Κάστρο της Λάρισας – Άργος

Το κάστρο έχει υψόμετρο 289 μ. Οικοδομήθηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους και είναι νεότερο από τις οχυρώσεις της Ασπίδος. Η βάση του σε ορισμένα σημεία έχει ογκόλιθους, που μας θυμίζουν τα κυκλώπεια τείχη. Τον 5ο και 6ο αι. οι Αργείοι επισκευάζουν και συμπληρώνουν το τείχος, ακολουθώντας τα παλαιότερα ίχνη. Σημαντικά τμήματα της εποχής εκείνης σώζονται στο βόρειο και δυτικό τμήμα. Το κάστρο σήμερα, αν και είναι παραμελημένο, χρησιμοποιείται κατά διαστήματα για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

hotelsargos.gr-istoria kai politismos-argos

Αρχαίο θέατρο Άργους

Το αρχαίο θέατρο του Άργους, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, διέθετε θέσεις για περίπου 20.000 θεατές. Το μεγαλύτερο μέρος του θεάτρου αυτού λαξεύτηκε στο βράχο, ενώ οι πτέρυγες του κυριοτέρου τμήματός του προεκτείνονταν δεξιά και αριστερά πάνω σε αναλήμματα, με πρόσθετα λίθινα εδώλια. Γύρω από την αρχικά κυκλική ορχήστρα του (διαμ. 26μ), υπήρχε μια πρώτη σειρά μαρμάρινων εδωλίων για τους επισήμους, ενώ πίσω της υπήρχαν έξι πλήρεις σειρές λίθινων εδωλίων χωρισμένες σε τέσσερις κερκίδες.

hotelsargos-axiotheata-pylh leonton

Πύλη των Λεόντων

Η Πύλη των Λεόντων, το υπέροχο αυτό μεγαλιθικό μνημείο, θεωρείται ως το πρώτο παράδειγμα μνημειώδους γλυπτικής που γνωρίζουμε στην Ευρώπη. Είναι η κύρια είσοδος της ακρόπολης των Μυκηνών και κατασκευάστηκε το 1250 π.Χ. περίπου. Πήρε το όνομά της από την περίφημη ανάγλυφη παράσταση των δύο λιονταριών που κοσμούν το κουφιστικό τρίγωνο. Το τρίγωνο αυτό καλύπτεται από τριγωνική πλάκα στην οποία παριστάνεται εραλδική σύνθεση δύο λιονταριών, τα οποία πατούν πάνω σε δύο αμφίκοιλους βωμούς.

hotelsargos.gr-axiotheata-puramida

Πυραμίδα του Ελληνικού

Βρίσκεται στην περιοχή Ελληνικό 9χλμ. νοτιοδυτικά του Άργους. Είναι το καλύτερο διατηρημένο πυραμιδικό κτίσμα αγνώστου χρησιμότητας και πρακτικής με επιρροές του μυκηναϊκού κόσμου και του Αιγυπτιακού πολιτισμού. Χτισμένη πάνω στο αρχαίο δρόμο που ένωνε το Άργος με τη Τεγέα αποτελούσε ίσως μιας μορφής παρατηρητήριο ή φυλάκιο. Μια άλλη εκδοχή θέλει τη πυραμίδα να είναι ήταν πολυανδρίο, δηλ. ομαδικός τάφος, ενώ σύμφωνα με μια άλλη επρόκειτο για φρυκτωρία, πύργος δηλ. που χρησιμοποιούνταν για να στέλνονται μηνύματα φωτιάς.

hotelsargos.gr-axiotheata-lernaia ydra

Αρχαία Λέρνα

Σε απόσταση 10χ.λ.μ. από το χωριό Μύλοι, βρίσκονται τα ερείπια της Αρχαίας θρυλικής Λέρνας. Είναι διάσημη από την ελληνική μυθολογία εξαιτίας της πάλης του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα. Η περιοχή ήταν ανέκαθεν διάσημη για τα άφθονα νερά της πού τροφοδοτούν την Αργολική πεδιάδα και λόγω των υδάτων εγκαταστάθηκαν διάφοροι πληθυσμοί. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως οικισμό που άκμασε την Πρωτοελλαδική εποχή, νεολιθικά λείψανα, ίχνη πύργων καθώς και ερείπια από την οχύρωση της ακρόπολης.

hotelsargos.gr-axiotheata-stratones

Στρατώνες Καποδίστρια

Οι ιστορικοί στρατώνες Καποδίστρια βρίσκονται στην καρδιά της πόλης του Άργους στηνΑργολίδα. Η επίσκεψη στους στρατώνες Καποδίστρια είναι μια καλή αφορμή για βόλτα στην πόλη του Δήμου Άργους Μυκηνών, αφού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τους υπόλοιπους χώρους του πολιτιστικού δικτύου της πόλης του Άργους, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο και τη νεοκλασική αγορά. Από ψηλά, οι στρατώνες Καποδίστρια, σχηματίζουν ένα μεγάλο Π. Το κτιριακό αυτό συγκρότημα, είναι κτισμένο στις βάσεις Ενετικού οικοδομήματος.

hotelsargos.gr-axiotheata-zoodoxos

Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής

Ο πρώτος ιερός ναός της Ζωοδόχου Πηγής χτίστηκε κατά την παράδοση μετά το 1634. Βρίσκεται ακριβώς πάνω από τις πηγές του Ερασίνου ποταμού, ενώ δίπλα στην είσοδο της βρίσκονται τα δύο στόμια της μεγάλης σπηλιάς. Δυστυχώς, ο αρχαιότατος και ιστορικός αυτός ναός κατεστράφη στις 18 Μαΐου 1918 από την τρομακτική δεύτερη έκρηξη των πυρομαχικών που φυλάσσονταν στις στρατιωτικές αποθήκες και οι οποίες βρίσκονταν στο βάθος του σημερινού δασυλλίου. Ο σημερινός ναός ξανακτίσθηκε και εγκαινιάσθηκε το 1928.