ΣΤΡΑΤΩΝΕΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Home > Μέρη να επισκεφτείτε > Αξιοθέατα > Στρατώνες Καποδίστρια

Στην καρδιά του Άργους

Οι ιστορικοί στρατώνες Καποδίστρια βρίσκονται στην καρδιά της πόλης του Άργους στην Αργολίδα.

Η επίσκεψη στους στρατώνες Καποδίστρια είναι μια καλή αφορμή για βόλτα στην πόλη του Δήμου Άργους-Μυκηνών, αφού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τους υπόλοιπους χώρους του πολιτιστικού δικτύου της πόλης του Άργους, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο και τη νεοκλασική αγορά.

Από ψηλά, οι στρατώνες Καποδίστρια, σχηματίζουν ένα μεγάλο Π. Το κτιριακό αυτό συγκρότημα, είναι κτισμένο στις βάσεις Ενετικού οικοδομήματος μεταξύ του 1687 και 1715.

Η ιστορία των στρατώνων Καποδίστρια ξεκινά  το 1824 όταν η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε την ίδρυση Πανεπιστημίου στο Άργος κι αγοράστηκε το συγκεκριμένο οικόπεδο. Στη συνέχεια όμως, οι στρατώνες χρησιμοποιήθηκαν για διαφορετικούς σκοπούς, από νοσοκομείο των Αδελφών του Ελέους, λαϊκή αγορά κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ταχυδρομείο, σχολέιο, στέγη για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, μέχρι και χώρο που φιλοξένησε την πρώτη Πανελλήνια γεωργοκτηνοτροφική έκθεση το 1899.

Κατά την επανάσταση του 1821, το οικοδόμημα υπέστη μεγάλη καταστροφή και αναστηλώθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια λειτουργώντας ως στρατώνας ιππικού, για τους αγωνιστές που πήραν μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Στην Κατοχή, οι στρατώνες Καποδίστρια έγιναν άντρο ανακρίσεων και βασανισμών, ενώ το αίτημα για την μεταγενέστερη αξιοποίησή τους από τους τοπικούς φορείς εκκρεμούσε από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Τελικώς, κηρύχτηκαν διατηρητέοι το 1978.

Σήμερα στους στρατώνες Καποδίστρια στεγάζονται η Δημοτική Φιλαρμονική, το Δημοτικό Θέατρο, το 1ο σύστημα προσκόπων, ενώ ο υπαίθριος χώρος τους χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση των εκάστοτε πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου. Στη δυτική πτέρυγα των κτιρίων έχει εγκατασταθεί πρόσφατα το πρώτο βυζαντινό Μουσείο της Πελοποννήσου κι είναι επισκέψιμο για το κοινό.

hotelsargos.gr-axiotheata-stratones