ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Home > Εξερευνήστε > Θρησκευτικός Τουρισμός

hotelsargos.gr-agiospetros

Ιερός Ναός Αγίου Πέτρου Άργους

Οι Αργείοι  αγαπούσαν και αγαπούν, πίστευαν και πιστεύουν βαθειά τον Άγιο τους. Επιθυμούσαν διακαώς την ανέγερση ενός περίλαμπρου Ναού αφιερωμένου στον Άγιο Πατέρα.  Αποφάσισαν λοιπόν, την ίδρυση ενός μεγάλου και πολυτελούς Ναού σε κεντρικό σημείο της πόλης. Τα εγκαίνια του Ναού, έγιναν στις 18 Απριλίου 1865, από τον Αρχιερέα  Γεράσιμο Παγώνη. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από εύπορη οικογένεια, η οποία διακρινόταν για την ευσέβεια και φιλανθρωπία της. Ο Άγιος Πέτρος από πολύ νέος επέλεξε να ακολουθήσει το μοναχικό σχήμα. Ο Επίσκοπος Άργους Άγιος Πέτρος είναι πολιούχος της πόλης του Άργους και η μνήμη του τιμάται στις 3 Μαΐου.

hotelsargos.gr-triskeutikos-portokalousa

Παναγία Κατακεκρυμμένη–Πορτοκαλούσα

Ονομάστηκε Παναγία Πορτοκαλούσα, επειδή παλιότερα οι Αργείοι έριχναν πορτοκάλια μεταξύ τους και προπαντός προς τα νιόπαντρα ζευγάρια κατά την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου). Ο ναός επίσης ονομάζεται Κατακεκρυμμένη, από την παλιά εικόνα που ήταν κρυμμένη στη σπηλιά του βράχου και η οποία βρέθηκε σύμφωνα με την παράδοση κατά τρόπο θαυματουργικό. Μια ισχυρή λάμψη μέσα στη νύχτα οδήγησε τους χριστιανούς στη σπηλιά ή κάποιος ευσεβής χριστιανός, ύστερα από σχετικό όνειρο, οδήγησε κληρικούς και λαϊκούς στο ίδιο σημείο, όπου βρήκαν την εικόνα και αποφάσισαν στη συνέχεια να κτίσουν εκκλησία.

hotelsargos.gr-thriskeutikos-agiamarina

Μονή Αγίας Μαρίνης Άργους

Στο πανέμορφο και επιβλητικό κάστρο της αρχαιότερης πόλης …στην «Λάρισα» βρίσκεται η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας. Το μικρό εκκλησάκι που υπήρχε πρώτα στην περιοχή δεν γλίτωσε από τα χέρια των Τούρκων αλλοπίστων και έτσι καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι Έλληνες όμως το ξαναέφτιαξαν για να μπορούν να υμνούν τον Χριστό και να τιμούν την πίστη τους. Τον Οκτώβρη του 1965 ο τόπος απέκτησε ένα πνευματικό στήριγμα αφού στη Μονή πλέον της Αγίας Μαρίνης εγκαταστάθηκε γυναικεία αδελφότητα. Λίγα χρόνια έπειτα στα 1970 άνοιξε πλέον και ο δρόμος ώστε όλο και πιότεροι Χριστιανοί να βρίσκουν στήριγμα στο Αγαπημένο Μοναστηράκι της Αγίας.

hotelsargos.gr-thriskeutikos-makriniskiveri

Mονή Αγίας Μακρινής Κιβερίου

Στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στο Άστρος Κυνουρίας βρίσκεται το Γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Μακρίνας, άρχισε να χτίζεται το 1971,σε χώρο της μητροπόλεως Αργολίδος, όπου βρίσκονταν οι παιδικές κατασκηνώσεις της μητροπόλεως. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 19 Ιουλίου. Σήμερα μονάζουν 12 μοναχές με ηγουμένη τη γερόντισσα Μακρίνα. Η Αγία Μακρίνα, που ο Θεός την είχε προικίσει με πολλά πνευματικά και σωματικά χαρίσματα, ήταν η μεγαλύτερη αδελφή του Μεγάλου Βασιλείου και του Γρηγορίου Νύσσης. Ανατράφηκε σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου, από την ευσεβέστατη μητέρα της Εμμέλεια. Όταν μεγάλωσε, αφοσιώθηκε στην αγαθοεργία και στην ανατροφή των αδελφών της.

hotelsargos.gr-thriskeutikos-prodromos mporsa

Μονή Τιμίου Προδρόμου Μπορσίων

Κοντά στις ιστορικές Μυκήνες βρίσκεται ο οικισμός Μπόρσα. Εκεί από τις αρχές του 15ου αιώνα μ.Χ και σίγουρα προ της Αλώσεως δημιουργήθηκε η ανδρώα Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου. Μετά από πολλές διακυμάνσεις στο δυναμικό της Μονής αυτή απετέλεσε πνευματικό καταφύγιο στα δύσκολα χρόνια του Ελληνικού ξεσηκωμού, στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Ξεχωριστή θέση στην Ιστορία της Μονής κατέχει η θρυλική μάχη των Δερβενακίων. Αν την επισκεφτείτε εκτός της γαλήνης που θα πάρετε φεύγοντας, μην παραλείψετε να αναζητήσετε και το περίφημο αγνότατο μέλι που οι Μοναχές φτιάχνουν με πολύ αγάπη και φυσική γνώση.

hotelsargos.gr-thriskeutikos-ierousixastirio

Ι.Μ.Ακαθίστου Ύμνου -Ιερό Ησυχαστήριο (Νερά Αργολίδας)

Στην παλαιά εθνική οδός Άργους – Τρίπολης βρίσκεται ένα πνευματικό ορμητήριο προσευχής και κατάνυξης… Μια Αγιορείτικη Μονή χιλιόμετρα μακριά από τον Άθωνα ένα μικρό περιβολάκι της Κυρίας Θεοτόκου. Το ιερό ησυχαστήριο του Ακαθίστου Ύμνου. Χρόνια πριν μια ελληνοαμερικανίδα που τα καλοκαίρια ερχόταν στον τόπο της και είχε στην ιδιοκτησία της όλη αυτή την περιοχή που τώρα φωλιάζει το μοναστηράκι. Το πανηγύρι της μονής κάθε χρόνο το Σάββατο μετά την Παρασκευή του Ακαθίστου Χαίρε προς την μείζονα Αγία των Αγίων συγκεντρώνει πολλές ευλαβικές ψυχές, στις παρυφές της πιο Μεγάλης Εβδομάδας του πάθους και της Ανάστασης.