ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΑΡΓΟΣ

Home > Μέρη να επισκεφτείτε > Αξιοθέατα > Κάστρο της Λάρισας-Άργος

Περίοπτο και επιβλητικό

Το κάστρο της Λάρισας βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο ύψους 289 μ. πάνω από την πόλη του Άργους. Λόγω της στρατηγικής του θέσης οικοδομήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους. Μέσα από τα τείχη του παρατηρείται η μακραίωνη πορεία του, η οποία ξεκινά από τη Μεσοελλαδική περίοδο και φτάνει ως την Τουρκοκρατία και την Ενετοκρατία.

Έχει δύο περιβόλους, έναν ευρύτερο εξωτερικό και έναν μικρότερο εσωτερικό. Μέσα στον δεύτερο βρίσκονται ερείπια χριστιανικού ναού της Θεοτόκου που χρονολογείται τον 12ο αι. μ.Χ., 4 δεξαμενές νερού και δύο αρχαίοι ναοί, ένας του Λαρισαίου Δία πάνω στον οποίο κτίστηκε ο ναός της Αγ. Μαρίνας και ένας άλλος της Πολιάδος Αθηνάς. To 1992 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο και σήμερα στο χώρο διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στα δυτικά της αργολικής πεδιάδας, πάνω από την ιστορική πόλη του Άργους, στον ομώνυμο κωνικό λόφο ύψους 289 μέτρων ορθώνεται επιβλητικό το κάστρο της Λάρισας. Η ονομασία του προήλθε από την κόρη του μυθικού Πελασγού, τη Λάρισα.

Μέσα από τα τείχη του προδίδεται η μακραίωνη ιστορία της πόλης καθώς βρίσκουμε στοιχεία όλων των εποχών, από τη Μέση Εποχή του Χαλκού, την Ύστερη Αρχαϊκή (5ος-4ος αι π.Χ), τη Βυζαντινή, τη Φραγκική, την Τουρκοκρατία και την Ενετοκρατία. Η σημερινή μορφή του κάστρου χρονολογείται κυρίως στην Ύστερη Βυζαντινή και Φραγκική περίοδο με ορισμένες μεταγενέστερες προσθήκες.

Το 1992 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο και σήμερα στο χώρο διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η πρόσβαση στο κάστρο γίνεται μέσω κεντρικού δρόμου που ξεκινά από την οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου. Η θέα του μαγευτική, όλα τα κομμάτια του αργολικού κάμπου απλώνονται σαν παζλ στα μάτια του επισκέπτη.

Από μακριά το κάστρο, με τους μεγάλους πύργους και τα ψηλά τείχη, φαίνεται επιβλητικό.

hotelsargos.gr-xoroi endiaferontos