ΕΡΑΣΙΝΟΣ

Ο ποταμός Ερασίνος στη Νέα Κίο

Στην περιοχή της Νέας Κίου ο Ερασίνος ποταμός διασχίζει την εύφορη κοιλάδα του Άργους, και εκβάλλει στα νερά του Αργολικού Κόλπου. Βρίσκεται  περίπου 7 χιλιόμετρα από το χωριό Κεφαλάρι, κι αποτελεί έναν από τους δέκα σημαντικότερους βιότοπους της Αργολίδας.

Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Ποσειδώνας, προκειμένου να σώσει την κόρη του Δαναού, Αμυμώνη, από την απαγωγή της από ένα σάτυρο, σημάδεψε το έδαφος με την πελώρια τρίαινά του. Στα σημεία αυτά ξεπήδησαν οι τρεις πηγές του Ερασίνου, το Κεφαλάρι, οι πηγές του Αγίου Γεωργίου κι η Λέρνα.

Η σημασία του Ερασίνου, συνδέεται άρρηκτα με τον αγώνα του ανθρώπου να τιθασεύσει το υγρό στοιχείο, αλλά και να επωφεληθεί απ’ αυτό. Το 494 π.Χ., μια μεγάλη πλημμύρα του, ανέκοψε την επίθεση του στρατού του Κλεομένη Β’ στο Άργος, ενώ το 1822,  ο ποταμός ξεράθηκε, αποτρέποντας έτσι την επιδρομή του Δράμαλη στην Αργολίδα.

Κατά την αρχαιότητα ο Ερασίνος ονομαζόταν Στύμφαλος, επειδή θεωρούνταν άμεση η συνδεσή του με την λίμνη Στυμφαλία, ενώ άλλοτε Αργολικός. Με τα νερά του κινούνταν στο παρελθόν οι μύλοι του Άργους. Σήμερα, καταλήγει σε ιχθυόσκαλα κατά μήκος της οποίας υπάρχουν πολλά ταβερνάκια.

Ο Ερασίνος, διατηρεί νερό όλο το χρόνο, αφού μάλλον τροφοδοτείται από υπόγειες ροές προερχόμενες από τις μεγάλες οροσειρές της περιοχής.Το νερό του ποταμού αυτού εκρέει και σχηματίζει έξι ρεύματα, με τα πέντε από αυτά να χρησιμεύουν για την άρδευση του αργολικού κάμπου.

Σημαντικά ευρήματα κοντά στον Ερασίνο ποταμό, μαρτυρούν την τέλεση βακχικών γιορτών, ενώ σε μικρή απόσταση από τις πηγές του, έχουν βρεθεί κατάλοιπα ναών.

Καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε τον Ερασίνο είναι από τον Μάιο ως τα μέσα Ιουνίου. Δυο βήματα απ’ τις πηγές του, βρίσκεται κι η Λέρνα με την περίφημη Οικία των Κεράμων.

hotelsargos.gr-fusi-erasinos