ΛΟΦΟΣ ΤΗΣ ΑΣΠΙΔΑΣ

Home > Μέρη να επισκεφτείτε > Φύση > Λόφος της Ασπίδας

Κατάφυτος με δέντρα

Ο λόφος της Ασπίδας βρίσκεται στην Αργολίδα, βόρεια από το Άργος, και ονομάστηκε έτσι γιατί αν τον δει κανείς από ψηλά, έχει το σχήμα της ασπίδας.

Κατά τη μυθολογία, ο λόφος της Ασπίδας πήρε το όνομά του γιατί εκεί η Θεά Αθηνά έκρυψε την ασπίδα της, ενώ σύμφωνα με την παράδοση, επειδή οι νικητές των αγώνων του Άργους λάμβαναν εκτός από τον στέφανο, ως έπαθλο και μια ασπίδα.

Στην κορυφή του λόφου της Ασπίδας, που είναι ως επί το πλείστον κατάφυτος με δέντρα και φωτίζεται κατά τις νυχτερινές ώρες, βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που γιορτάζει τον Ιούλιο.

Πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν έναν πανάρχαιο οικισμό, κάτω από το λόφο της Ασπίδας, ή όπως αλλιώς είναι γνωστός, λόφο του Προφήτη Ηλία. Ο οικισμός της Ασπίδας, όπως λεγόταν, χρονολογείται πίσω στην Νεολιθική εποχή και φτάνει μέχρι τις αρχές της Μυκηναϊκής εποχής, οπότε και εγκαταλήφθηκε ίσως εξαιτίας της ανάπτυξης των Μυκηνών, ενώ επεκτάθηκε κατά κύριο λόγο ανατολικά του λόφου.

Κατά τα τέλη 8ου – 7ο αιώνα π.Χ., ο λόφος της Ασπίδας απέκτησε λατρευτική χρήση έως και την Κλασική περίοδο. Στις μέρες μας εκεί βρέθηκε το ιερό του Απόλλωνα Δειραδιώτη στη νοτιοδυτική του πλαγιά, και ένα σχεδόν άγνωστο, μιας γυναικείας θεότητας. Στην περιοχή επίσης εικάζεται πως λειτουργούσε μαντείο, που ήταν παλαιότερο των Δελφών και της Δωδώνης.

Κοντά στους πρόποδές του λόφου της Ασπίδας υπάρχουν και τα ερείπια του μυκηναϊκού νεκροταφείου Δειράδας, ενώ η τοποθεσία επιλέγεται καθημερινά από αρκετούς Αργείους ως τόπος εκγύμνασης.

hotelsargos.gr-fusi-lofos aspidas