ΙΝΑΧΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Home > Μέρη να επισκεφτείτε > Φύση > Ίναχος ποταμός

Ο μεγαλύτερος χείμαρρος του νομού

Ο Ίναχος ποταμός ή Πάνιτσα είναι ο μεγαλύτερος χείμαρρος του νομού στο Δήμο Άργους-Μυκηνών. Θεωρητικά πηγάζει είτε από το Αρτεμίσιο ή από το Λύρκειο όρος κι εκβάλλει στον Αργολικό Κόλπο καταλήγοντας στη Νέα Κίο.

Ονομάστηκε έτσι, διότι ο Ίναχος, το παιδί του Ωκεανού, εξαιτίας των ύβρεών του κατά του Δία, πνίγηκε στον ποταμό, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Ίναχος ποταμός πήρε το όνομά του από το βασιλιά του Άργους.

Όπως όλα τα μέρη ξεχωριστής ομορφιάς στην Αργολίδα συνδέονται με τη μυθολογία, δεν θα μπορούσε ο Ίναχος ποταμός να μην έχει κινήσει τα γρανάζια της αρχαίας φαντασίας. Σύμφωνα λοιπόν με το μύθο, στις όχθες του φύεται ένα μαγικό βότανο, το όποιο αν βάλει μια γυναίκα πάνω στον ομφαλό της, θα αποβάλει πρόωρα το βρέφος. Εκεί βρίσκεται και μια λίθος, που μοιάζει με σμαράγδι, το όποιο λέγεται ότι μαυρίζει μόνο όταν το ακουμπήσει κάποιος που έχει πει ψέμματα.

Ο Ίναχος ποταμός στο παρελθόν είχε πρωτεύουσα σημασία και διέσχιζε περιμετρικά τα τείχη του Άργους. Επιπλέον πιστεύεται ότι μετά από μια μεγάλη πλημμύρα, ο Ίναχος ποταμόςκατέβασε τους ανθρώπους στα πεδινά για να μαζέψουν το νερό του, ξαναδίνοντας ζωή στην αργολική πεδιάδα.

Οι λιγοστές πηγές του Ινάχου ποταμού έχουν πεντακάθαρο νερό και κάποιες απ’ αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί και για θεραπευτικούς σκοπούς. Μία από τις πήγές του, την οποία διατρέχει το αναζωογονητικό νερό του όλο το χρόνο, είναι η πηγή ”μπρακατσάκι” που συναντάται στα μέσα του δρόμου από Καρυά προς Νεστάνη. Από την πηγή αυτή τρέχει κρυστάλινο νερό πλούσιο σε θειάφι απο παλιά μέχρι και σήμερα, και χρησιμοποιείται σαν φυσικό spa.

hotelsargos.gr-fusi-inahos