ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Home > Εξερευνήστε > Ιστορία & Πολιτισμός > Μία σύντομη ιστορία

Ο δήμος Άργους-Μυκηνών

Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών είναι δήμος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Άργους, Κουτσοποδίου, Λέρνας, Λυρκείας, Μυκηναίων, Νέας Κίου και των κοινοτήτων Αλέας και Αχλαδοκάμπου.

Έδρα του δήμου είναι το Άργος. Επίσης, οι Μυκήνες, κυρίαρχο κέντρο του ελληνισμού κατά την ύστερη Εποχή του Χαλκού, έχουν οριστεί ως ιστορική έδρα.

Τα όρια του δήμου αντιστοιχούν στα όρια της παλαιότερης Επαρχίας Άργους.

Ο Δήμος διαιρείται σε 7 δημοτικές ενότητες, οι οποίες αντιστοιχούν στους 5 καταργηθέντες δήμους και τις 2 κοινότητες. Κάθε δημοτική ενότητα διαιρείται σε κοινότητες, οι οποίες αντιστοιχούν στα διαμερίσματα των καταργηθέντων δήμων.

hotelsargos.gr-istoria kai politismos-argos

Άργος, μια πόλη με μακρά ιστορία

Το Άργος, είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας και παραμένει ένα απέραντο, διαχρονικό «μουσείο», με πολυάριθμα και μοναδικά ευρήματα που τοποθετούνται σε κάθε ιστορική περίοδο, αλλά και με σύγχρονα αξιοθέατα και δυνατότητα για ψυχαγωγία και χαλάρωση.

Μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας, το Άργος, πατρίδα δύο εκ των μεγαλύτερων ηρώων της μυθολογίας μας, του Περσέα και του Ηρακλή, είναι ένα απέραντο, διαχρονικό «μουσείο», με πολυάριθμα και μοναδικά ευρήματα που τοποθετούνται σε κάθε ιστορική περίοδο.

Ως η αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας, το Άργος συμμετέχει στο Δίκτυο των Αρχαιότερων Πόλεων της Ευρώπης και έχει να προτείνει στον επισκέπτη πλήθος μνημείων από τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους, μουσεία, ιστορικές εκκλησίες και πλούσια εκκλησιαστικά κειμήλια, την παλιά πόλη, χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, νεοκλασικά κτήρια.